Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΏΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Διαφορετικές Ανάγκες, ενώ περπατούν μαζί
κουβεντιάζουν χώρια



Με απωθεί και με πικραίνει αφάνταστα ο κυνικός σαρκασμός που καλύπτει τον εγωκεντρισμό των κυβερνώντων μέχρις σημείου απώλειας της αίσθησης των κοινωνικών ευθυνών.


Πάντα με εξόργιζε η υποτίμηση του λαού και της χώρας. Μας είπαν λαό ψεύτη, ιδιοτελή, φαγά, ραγιά, καιροσκόπο, κλέφτη και ό,τι άλλο που μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να κρύψουμε το πρόσωπό μας από την ταπείνωση και την ένοχη ντροπή.


Την χώρα μας την βάφτισαν χλευαστικά «Ψωροκώσταινα», δηλαδή ζητιάνα, ανίκανη κι ανήμπορη. Η Ψωροκώσταινα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, μια μοναχική γραία που ζούσε επαιτώντας στο Ναύπλιο την εποχή της Επανάστασης του 1821. Αλλά όταν τότε η επαναστατική Κυβέρνηση έκανε έρανο για τις ανάγκες του αγώνα αυτή πρώτη έτρεξε να δώσει το μοναδικό της τάλιρο για την Ελλάδα. Αυτή είναι η ψυχή του λαού που δίνει για την πατρίδα από το υστέρημά του και όχι από το περίσσευμα του! Πού είναι λοιπόν τώρα, στις δύσκολες ώρες, οι εφοπλιστάδες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι κάθε λογής μεγαλόσχημοι; Δυστυχώς οι περισσότεροι, αντί να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη και να βοηθήσουν την -από τα μέσα- «προδωμένη» χώρα, βάζουν ξένες σημαίες στα πλοία των, άλλοι φτιάχνουν off shore εταιρίες σε νησιά των ωκεανών και άλλοι εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν εντός της χώρας πάνω από 42 δις ευρώ τα βεβαιωμένα χρέη εκ των οποίων τα 37 είναι των Α.Ε.


Και όμως η ανάλγητη «τριμερής» κυβέρνηση επιμένει για να χορτάσει την δίψα των δανειστών τοκογλύφων, να φορτώνει και τα λιανά και τα χοντρά στους φτωχούς εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους. Τα νέα μέτρα εναντίον των λαϊκών εισοδημάτων είναι τόσα πολλά και παράλογα που, άν ζούσε ο λόγιος Σουρής θα ξανάγραφε σκωπτικά : «φόρον βάλαν εις το κάτουρον, φόρον και εις το κλάμμα. Θα τα βάλουν χωριστά ή και τα δυο αντάμα;- όμως το μόνον εξαιρέσιμον είν’ το υπαίθριον χέσιμον!». Και όμως οι δεινόσαυροι τοκογλύφοι όσο μεγαλώνουν τόσο πιο πολύ η πείνα τους γίνεται εντονότερη. Δανείζουν υποχρεωτικά τους λαούς μέσω των κρατών δηλαδή των πολιτικών κομματικών μηχανισμών που φαίνεται πως έχουν πολλούς τρόπους να τους ελέγχουν. Παράδειγμα η Ε.Κ Τράπεζα δανείζει με 1% επιτόκιο άλλες τράπεζες - για την ακρίβεια 583 ευρωπαϊκές – ύψους δανείων 489 δις ευρώ και αυτές με τη σειρά τους δίνουν με επιτόκιο 7%. Στις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος Μπούς με την έναρξη της κρίσης το 2008 έδωσε εντολή στην FED(εκδοτική τράπεζα) να δώσει 700 δις δολάρια ( σχέδιο Πόλσον). Αποδείχτηκε αργότερα μέσω δικαστηρίου πως είχε δώσει μυστικά άλλα 500 δις δολάρια με επιτόκιο – κρατηθείτε- 0,01%!!! Δηλαδή 700 φορές κάτω από ότι δανείζουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.


Να γιατί οι χώρες που δανείζονται υποχρεωτικά και μάλιστα με τοκογλυφικούς όρους, για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς των αναγκάζονται να κόβουν τις δημόσιες επενδύσεις, να ψαλιδίζουν τις κοινωνικές παροχές, να εξανεμίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να βάζουν άγρια χαράτσια, να αρρωσταίνουν την οικονομία βυθίζοντάς την στην ύφεση και να διογκώνουν επικίνδυνα την ανεργία. Αποδείχτηκε ακόμη και στους πλέον κακόπιστους πως η συνταγή υπέρβασης της κρίσης δεν οδηγεί στην ανάκαμψη. Όσα σκληρά μέτρα λιτότητας κι αν λάβουν, όσες «τρόικες» και να φέρουν, όσους νόμους και να ψηφίσουν, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Η κρίση είναι σύμφυτη με το άδικο οικονομικό σύστημα του αλόγιστου κέρδους και της άγαν άδικης διανομής των εισοδημάτων.


Η συσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια δεν μπορεί να καταναλωθεί, τουτέστιν ή πρέπει να τον καταστρέψουν ή με ένα μεγάλο πόλεμο ή με μείωση της παραγωγής μέχρι να καταναλωθούν τα προηγούμενα. Τούτο είναι που κάνει εξοντωτικό τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που για να επιβιώσουν εκμεταλλεύονται όλο και με σκληρότερους όρους τον παράγοντα εργασία. Τα φαινόμενα ανεργία, αύξηση του χρόνου εργασίας, μείωση των μισθών, ανασφάλιστη εργασία, εισαγωγή φτηνής εργασίας, μείωση κοινωνικών παροχών και γενικότερα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες, όλα φανερώνουν πως το οικονομικό σύστημα παγκοσμιοποιημένο έχει φτάσει στην πιο ακραία έκρηξη των αντιφάσεων που το διέπουν.


Προς το παρόν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί λόγω της υπεροπλίας να διαθλά και να διαχέει την δική της κρίση στις άλλες χώρες του κόσμου, κάνοντας τοπικούς πολέμους μέσω των επεμβάσεων δήθεν για την ασφάλεια και την προστασία των λαών από δικτάτορες ή τρομοκράτες. Μπορείς να εκδίδει άνετα πληθωριστικό δολάριο και να το απλώνει στις άλλες οικονομίες ελέγχοντας την εμπορία των πετρελαίων και των άλλων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα υποχρέωσαν τις εγκάθετες και απολύτως εξουσιαζόμενες κυβερνήσεις, να αγοράσουν την τελευταία δεκαετία, διπλάσιες αξίες όπλων παρά την εξαθλίωση των λαών τους. Λόγου χάριν η Αφρική πληρώνει κάθε χρόνο το 50% του πλούτου που παράγει για την αποπληρωμή των χρεών παρότι τα πραγματικά χρέη τα έχει πληρώσει πάνω από δέκα φορές!!


Και όμως υποχρεώνουν τους δύστυχους λαούς της να αγοράζουν νέα όπλα με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» ενώ γνωρίζουν ότι μαστίζονται από την έλλειψη νερού, τροφίμων αλλά και από επικίνδυνες μεταδοτικές αρρώστιες όπως το AIDS. Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία υποχρεώθηκε να παραγγείλει όπλα του γιγαντιαίου ποσού των 29 δις δολαρίων από τους κολοσσούς, την Boeing, την Lockheed και την Northrop. Μην ξεχνάμε πως και στην χώρα μας, μεγάλη μερίδα από το εθνικό μας χρέος κατέχουν οι δαπάνες των υπέρογκων εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Τί θα γίνει όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση που προ πολλού χρόνου έπαυσε να είναι ανταγωνιστική- πλην της Γερμανίας; Θα ακολουθήσει την πολιτική των αυστηρών μέτρων λιτότητας που οδηγεί τις οικονομίες των χωρών σε μακροχρόνια ύφεση με όλα τα οδυνηρά επακόλουθα, ή θα βάλει μπροστά την εκδοτική μηχανή του ευρώ; Αν συνεχίσει στην πολιτική Μέρκελ-Σαρκοζί, είναι σχεδόν βέβαιο πως μεγάλες χώρες του νότου θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και προκειμένου να υπερασπίσουν την πιθανή λιμοκτονία των λαών τους θα επανέλθουν στα εθνικά των νομίσματα. Τότε ίσως οι υπερόπτες Γερμανοί θα καταλάβουν πως η δική τους ανάπτυξη στηρίχτηκε στην κατάργηση των δασμών, την τεχνητή πελατεία μέσω των δανείων και εν τέλει στην φτώχεια των Νοτίων.


Επομένως η μόνη σώφρων λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μοιάζει να είναι η εξής, το πολιτικό σύστημα ν’απαλαχθεί από την λαβίδα των χρηματιστών τοκογλύφων και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των λαών που μοχθούν και παράγουν τεράστιο πλούτο αλλά, τί ειρωνεία!, δεν μπορούν να καταναλώσουν! Για παράδειγμα, στις αποθήκες και τα ψυγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν σκονόγαλα και κρέατα για 20 χρόνια, οι Ιταλοί του νότου κυκλοφορούν ακόμη με Φιατάκια του 1970 και οι Έλληνες πριν λίγες μέρες κατέθεσαν 400.000 πινακίδες αυτοκινήτων με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία της χώρας. Να λοιπόν το ζητούμενο αν δεν θέλουμε την Ευρώπη να φτάσει στα «εξ ών συνετέθη». Μεταφορά τεχνολογίας και επενδύσεις στις χώρες του Νότου, εξίσωση μισθών και συντάξεων με αυτών του Βορρά, κεντρικός έλεγχος των τραπεζών και χαμηλότοκος δανεισμός σε παραγωγικούς τομείς σύμφωνους με την γεωμορφία της κάθε χώρας και τέλος μια ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην δημοκρατική έκφραση των πολιτών και θα έχει δικό της στρατό που να εγγυάται τα σύνορα των χωρών της. Φοβούμαι πως όσο μένει η Ε.Ε δορυφόρος των ΗΠΑ, τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και η τραπεζοχρηματιστική αρρώστια θα απλώνεται ως νέο «φάντασμα» πάνω από την Ευρώπη, μολύνοντας την πραγματική οικονομία μέχρις σημείου που δείχνει πως έγινε ασυγκράτητη αυτοκτονική προσπάθεια όλων όσων θέλουν να γλυτώσουν από την σχιζοφρένεια.



Γενάρης 2012, Πεντέλη

 ΓΙΏΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΣΠΙΘΑ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Τηλ επικοινωνίας 210-6138264
Κινητό 693-6.000.000

e-mail: radiocom@otenet.gr